Galerie voor beeldende kunst in de openbare ruimte.
SEGNO D'ARTE - productie en onderhoud kunstwerken - beelden plastieken en ruimtelijke constructies
klik de foto's om verder te gaan

BEVEILIGING van bronzen beelden in de openbare ruimte is noodzakelijk

beveiliging kunstwerken home page | bronzen beelden | video

Gestolen bronzen beeldje - Monument voor De Dwangarbeider - Apeldoorn.

Monument voor De Dwangarbeider - Apeldoorn wordt hier in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Voor de tweede keer sinds 2007 werd het kleine holle bronzen beeldje van het Monument, De dwangarbeider, in 2011 afgebroken en gestolen. Aangezien er van gegoten bronzen beelden meestal een model bestaat waarvan een mal gemaakt wordt, is het dus nu al tweemaal mogelijk geweest het beeldje opnieuw te gieten.

Alhoewel de domheid van bronsdieven is niet te onderschatten is, lijkt het aannemelijk dat het hier niet om de oude metaalwaarde van het materiaal kan hebben gegaan. Deze zal voor het kleine, hol gegoten beeldje niet meer dan tien à twintig Euro zijn geweest. Bronzen beelden worden meestal hol gegoten omdat het materiaal anders tijdens het afkoelen (na het gieten) ernstig vervormt. Maar of het nu om het geld ging of om het beeldje zelf, het feit dat iemand een deel van een dergelijk monument steelt, getuigt van een grote mate van stupiditeit en respectloosheid - hoewel men van een dergelijke geest eigenlijk niet meer mag verwachten. Het opnieuw laten gieten en de werkzaamheden om dit beeldje opnieuw en nog sterker te verankeren kost vele tientallen malen meer dan de waarde van het brons alleen.

Gestolen bronzen beeldje - Monument voor De Dwangarbeider - Stadhuis Apeldoorn.

Het Monument voor De Dwangarbeider in Apeldoorn ontworpen rondom één van de kolommen (rechts van het midden) van het gebouw van het raadhuis.

Het monument voor De Dwangarbeider is te vinden in de zuilenrij langs de gevel van het stadhuis in Apeldoorn. Van één van de zuilen is het betonnen onderste deel door de kunstenaar Tirza Verrips voorzien van drie ringen van verschillende omvang. Het betonnen gedeelte van de zuil is drie meter hoog. Hieraan is een beeldje van een mannenfiguur binnen een roestvast stalen kader bevestigd, waaronder een tekst is aangebracht: DWANGARBEID KAMP REES DEC. 1944 MRT. 1945. De onderste ring is uitgevoerd in COR-TEN staal en heeft een diameter van 2.20 meter. Hierop is een tekst aangebracht: VOOR ALLEN DIE UIT APELDOORN ZIJN AFGEVOERD. HUN WAARDIGHEID WERD MET VOETEN GETREDEN. De middelste ring is uitgevoerd in hardsteen en heeft een diameter van 1.60 meter. Hierop is op de rand een tekst, bloemen in memoriam, aangebracht, welke zich rondom herhaalt. De bovenste ring vormt de top van de zuil en is het afsluitende deel dat gelijk is aan die van de andere zuilen.

terug naar beveiliging beelden